SIMONE

van den berg

M A K E R .

Ik maak voorstellingen, ik maak linosnedes, ik maak zeefdrukken, ik maak decors, ik maak lessen, ik maak prentenboeken, ik maak illustraties, ik maak rekwisieten, ik maak onderwijsmateriaal, ik maak stempels, ik maak afval

Karton is mijn

lievelingsmateriaal

Theatergroep Koeterwaals heeft tussen 2009 en 2020 acht jeugdtheatervoorstellingen gemaakt. Het was een geweldige tijd waarin we met 3 vaste makers voorstellingen en educatief materiaal maakten.

 

Dit was Koeterwaals :
Wij maken toegankelijk en kwalitatief muzikaal jeugdtheater voor theaters, scholen en festivals. We brengen spannende verhalen die de fantasie prikkelen. De voorstellingen zijn beeldend, mimisch, licht absurdistisch en zitten vol muziek en emotie. Bijzonder zijn onze decors, die we zelf bouwen en die daardoor altijd een wezenlijk onderdeel van de voorstelling uitmaken: het decor als extra speler. De voorstellingen worden gespeeld in het theater en ook op en voor scholen.
Een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden bij koeterwaals was het bedenken, schrijven en maken van het educatief materiaal.
Bij Koeterwaals zijn voorstelling en kunsteducatief materiaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij maken de voorstelling en de educatie samen. Al bij het begin van het maakproces van de voorstelling staat ook de educatie centraal. De voorstellingen zelf zijn gemaakt vanuit een kunstzinnig idee. Voor veel kinderen is het bijwonen van een muziektheatervoorstelling op zichzelf al een educatief moment. Toch denken we dat met het lesmateriaal de ervaring nog rijker wordt en de kinderen nog meer worden geprikkeld in hun fantasie en beleving.

Tussen 2001 en 2018 heb ik als theaterdocent gewerkt bij Scholen in de Kunst. Ik kreeg daar veel vrijheid en veel mogelijkheden om samen te werken met andere kunstdisciplines. Ik werkte voornamelijk met jongeren.  Het samen met een groep werken aan een voorstelling is een geweldig proces. Mijn focus ligt bij het groepsproces en dat iedereen zich gezien voelt. Op en naast het podium.  Ik werk graag thematisch om tot een montagevoorstelling te komen waarbij tekst, beweging, beeldende elementen, muziek samenkomen.

Ik maak onderwijsmateriaal en illustraties in opdracht of op eigen initiatief.  Tijdens de corona lockdowns heb ik 2 laagdrempelige, creatieve werkboekjes gemaakt die via scholen en de socials heel veel zijn gedeeld en verspreid.  Hierbij kan ik goed mijn expertise van leerkracht PO kwijt.

Ik volg sinds 2021 de master ecologische pedagogiek aan de HU. Een interessant vakgebied waarbij ik word uitgedaagd te vertragen, te kijken naar complexiteit en te zoeken naar verbinding. Bij deze studie ga ik vaak uit m’n comfort zone. Ik heb verschillende onderzoeksvaardigheden geleerd en veel literatuurstudie gedaan. Ik rond deze studie volgend schooljaar af.

Ook heb ik daar het afgelopen half jaar een aantal leerteam met bachelor studenten gecoacht. Het coachen van jongeren vind ik erg tof om te doen.

Ook maak ik vrij werk met stempels, linosnedes en zeefdruk.  Ook maak ik geboortekaarten en leer op dit moment boekbinden.

 

Je vindt mijn geboortekaarten op destempelmakerij.nl